Věděli jste, že první pečivo vzniklo již před 5.000 lety? Tvořilo základ lidské stravy. Lidé sklízeli divoce rostoucí obiloviny, které rozdrtily mezi kameny a připravily z nich placky (obdobu prvního pečiva).
Dnešní průmyslově vyráběná mouka se od té prapůvodní hodně změnila. Populační exploze si vyžádala oběti v podobě rychle vyráběných, geneticky upravených "dokonalých" potravin. Věděli jste, že za rok sní každý obyvatel v ČR v průměru 50 kilogramů pečiva? Odnesla to i obyčejná mouka. Základní surovina, z které se vyrábí pečivo.
Jakou mouku si dnes koupíte v běžném obchodě?
Dnešní mouka se vyrábí z vyšlechtěného obilného zrna (zatím ano :-)). Aby výrobci dosáhli, co největší kvality - vydržela dlouho čerstvá co nejdéle a vypadala dokonale (sněhově bílá mouka), tak se snížili k menšímu "podvodu".
Při výrobě mouky dochází k odstranění klíčku zrna a slupky. Bohužel právě v těchto částech je obsaženo nejvíce prospěšných látek - minerální látky, vitamíny a vláknina. Zůstává pouze tzv. endosperm, který obsahuje škrob a lepek.
Složení obilného zrna:
Minerály: vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík.
Vitamíny: vitamín A, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín C a vitamín E.
Tato jakoby prázdná potravina již neplní svůj účel, který plnila dříve. Lidé proto mají problémy s trávením, v těle jim vznikají různé záněty a autoimunitní onemocnění.
Přidejte se také do diskuze
Nebyly přidány žádné komentáře.